Grzyby w occie

Skoro temat grzybków to dzisiaj?!

Grzybki w occie

  • grzyby leśne~ 1 kg
  • ok. 2 i 1/2 szklanki wody
  •   sól

 

 Grzyby czyścimy, płuczemy dokładnie.Wkładamy do wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody (tylko tak aby zakryła kapelusze), solimy i obgotowujemy przez 10 minut.

Zalewa Octowa 

  • 1 szkl octu
    • 2,5 szkl wody
    • przyprawy:
    • 1 łyżka soli
    • 3 łyżki cukru
    • ziele angielski
    • pieprz ziarnisty
    • listek laurowy
    • gorczyca

         Sposób przygotowania: 

 W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule,

wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.

Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.

Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garze przez około 15 minut.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *