Kruche babeczki

DSC_0807

Piątek, Piąteczek Piątunio! Nareszcie…A skoro weekend, to musi być coś słodkiego! Zawsze jestem przygotowana na wypadek, gdyby ktoś chciał nas odwiedzić- stwierdzam, że wyniosłam to z domu. Mama zawsze robiła ciasto na weekend, nawet jak nikt się nie zapowiedział i pewnie dlatego jestem słodki pączuś! 🙂 A co ja przygotowałam na ten weekend:

Babeczki na kruchym cieście:

Ciasto:

2,5 szkl mąki pszennej

(chociaż, ja mieszam= 2 szkl mąki pszennej + 1 szkl mąki krupczatki )

250 g masła zimnego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść ciasto z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki wody. Piekarnik rozgrzewam do 190 stop. Wałkuje ciasto, Następnie wycinam duże kółka i wypełniam „dziury” w blaszce do muffinek bądź  do specjalnych foremek do babeczek (można kupić silikonowe w Pepco,  Tesco ….) Tak Wyłożone ciasto w  foremkach/ blaszce do muffinek wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok~ 20 min ( tak żeby powstał złoty kolor)

Nadzienie:

W moim przypadku był to budyń ( zrobiony wg instrukcji na opakowaniu ) . Ciepły budyń wykładam do upieczonych babeczek, a następnie dekoruje owocami, oraz zwykła nutella z owocami i orzechami 🙂

 

DSC_0039

PS ! A dzisiaj Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni!

Z tej okazji składam najserdeczniejsze życzenia szefom kuchni,

kucharzom oraz wszystkim osobom związanym ze światem gastronomii.

 

Cookingbymartyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *