Żeberka by Martyna

A dzisiaj kochani, obiecany post o żeberkach. Osobiście za nimi nie przepadam, ale mój mąż owszem, zwłaszcza za tymi, które można zjeść w Whisky in the Jar. Ja bym musiała udać się do nich na jakiś kurs <hihi> 🙂

DSC_0029.JPG

a więc:

Żeberka umyć i pokroić na typowe kawałki ( cięcie między żebrami).

Doprawić vegetą lub popieprzyć i posolić tak ja zrobiłam

Obsmażyć każdy kawałek na patelni, zrumienić z obu stron.

Jak już je obsmażymy, układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę, usmażyć na patelni z olejem pozostałym po mięsie i położyć na żeberkach.

MARYNATA:

Sos BBQ + ketchup łagodny/ pikatny+ ~4 łyżeczki miodu = wszystko razem mieszamy i zagotowujemy, aby miód nam się rozpuścił. Do powstałego sosu dosypać łyżkę oregano.

Zalać sosem żeberka.

Zapiekać w piekarniku w temp 190 stop niecałe 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.

ps. Wszystko robiłam na oko, więc trudno mi określić czego ile powinno być 🙁

DSC_0033DSC_0046

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *