Łosoś pod warzywną pierzynką

p_20160212_161125

 

Łosoś to doskonała ryba. Łosoś na surowo- sushi, smażony lub pieczony dobry na obiad.  A dzisiaj łosoś pod warzywną pierzynką, danie proste do przygotowania, a w dodatku mega pyszne!

A teraz co jest nam potrzebne?

składniki:

  • filety z łososia 250 g
  • cukinia 1 szt.
  • por 1 szt.
  • marchew 1 szt.
  • pomidory 2 szt.
  • rzodkiewki 1 pęczek
  • cytryny 1/2 szt.
  • olej orzechowy 50 ml
  • kolendra cała (zmielona )
  • pieprz cytrynowy
  • zioła prowansalskie
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia/ oliwa

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w cieniutkie paseczki – mieszamy ze sobą w misce i zalewamy zimną wodą.

Filet łososia (lub innej ryby) porcjujemy. Pomidory kroimy w plastry posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy olej (oliwa ) i smażymy na niej pomidory chwilę z każdej strony.

p_20160212_160508

Rybę doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Zdejmujemy pomidory z patelni i na tej samej patelni dolewamy odrobinę oleju (oliwy ) i smażymy na nim rybę. Warzywa wyjmujemy z wody, przekładamy do miski. Polewamy olejem orzechowym. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny, kolendrą całą (zmieloną ) i ziołami prowansalskimi. Na koniec smażenia ryby do patelni wkładamy na chwilę plastry pomidorów aby je podgrzać, następnie wyjmujemy pomidory i rybę na talerz na to układamy sałatkę warzywną.

p_20160212_161122

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *