Polędwica z kurkami w roli głównej

Polędwica wieprzowa w sosie kurkowym z lekką sałatka i ziemniakami to moja dzisiejsza propozycja na obiad 🙂

DSC_0051

Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, Rozgrzać patelnię,      włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące położyć polędwicę, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem- czasami dodaje majeranek.

Sos kurkowy:

Kurki oczyścić, szybko opłukać i dokładnie osuszyć. W szerokim garnku lub na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu, dodać osuszone kurki i pietruszkę. Pod koniec dodać śmietanę i wymieszać.

Lekka sałatka:

Pokroić sałatę lodową dodać pomidorki koktajlowe, paprykę. Przed podaniem polać odrobina oliwy i doprawić solą, pieprzem .

DSC_0052

Podawać z ziemniakami 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *