Tort marchewkowy

Dzień dobry!

A dzisiaj na blogu? Tort marchewkowy, mimo że byłam sceptycznie nastawiona to wyszedł pyszny, ale też nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała od siebie. Tort miał być jako prezent, ale wszyscy się pochorowali 🙁 .. no i został cały dla mnie… Przepis z strony Anny Starmach.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 300 g tartej marchwi (około 5 marchewek)
  • 350 g brązowego cukru
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 1 obrane jabłko starte na tarce
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów pekan
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Krem:

  • biała czekolada
  • serek mascarpone

Przygotowanie ciasta:

  • dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.
  • Do drugiej miski wlej olej, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy, jajka, wymieszaj rózgą lub mikserem na wolnych obrotach.
  • Wymieszaj zawartości obu misek.
  • Dodaj tartą marchew i jabłko, wymieszaj.
  • Grubo posiekaj orzechy.
  • Dodaj orzechy i rodzynki.
  • Dwie okrągłe formy (22–23 cm) wysmaruj olejem.
  • Przelej ciasto do foremek, piecz 40 minut w 170 stopniach.
  • Po upieczeniu całkowicie ostudź.
  • Aby przygotować masę, wymieszaj rózgą lub mikserem o niskich obrotach mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Połową masy posmaruj jeden krążek ciasta, połóż na niej drugie ciasto, udekoruj z wierzchu masą i orzechami.

Przygotowania kremu:

  1. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Serek mascarpone trochę zmiksować.
  3. Do zmiksowanego serka dodawać roztopioną czekoladę
  4. Miksować do powstania jednolitej masy.

Dodatek ode mnie: Ja całe ciasto wylałam do tortownicy o wymiarach 22-23 cm, gdy ostygło przekroiłam je na pół i przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki, na dżem druga warstwa ciasta,  a całość polałam krem.

 

P1010634

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *