Ciasteczka dla Mikołaja

Dzisiaj Mikołajki!

Polska tradycja ku czci świętego Mikołaja, biskupa Miry. Do XIX wieku był to na ziemiach polskich dzień wolny od pracy. W 1969 roku w Kościele katolickim zniesiono święto, jest to już tylko tzw. wspomnienie dowolne. Najpopularniejszym zwyczajem  jest pozostawianie małych prezentów i słodyczy w nocy z 5 na 6 grudnia. Ukrywa się je w butach lub wywieszonych w widocznym miejscu, specjalnie przygotowanych skarpetach. Dzieci najczęściej znajdują prezenty pod poduszką zaraz po przebudzeniu w mikołajkowy poranek.

Na ten wyjątkowy dzień mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka:D

  • ~150 g miękkiego masła
  • ~0,5 szkl cukru pudru
  • ~1,5 szkl  mąki tortowej
  • 40 g budyniu śmietankowego ( proszku )
  • 1 jajko

Miękkie masło zagnieść z cukrem pudrem . Dodać mąkę, jajko proszek do pieczenia i budyń, i dalej ugniatać, aż wszystkie składniki się połączą. Wyrobione ciasto zawinąć w folie i schłodzić (ja pominęłam) w lodówce ok 1 godz. . Ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm i foremką do ciastek wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posypać cukrem. Piec w temp. 170 C 10-15 minut, do lekkiego ze złocenia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

P1010974

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *