Bigos myśliwski

P1010598

Bigos- potrawa, którą każdy przygotowuje podobnie, a jednak… w każdym domu smakuje inaczej.  Uwielbiany nie tylko przeze mnie 🙂 A przepis od mamy! Dziękuję! Bigos gotujemy 3 dni! 🙂

Składniki:

  • kapusta słodka
  • kapusta kwaszona
  • suszone grzyby
  • powidła
  • mięso
  • kości
  • marchew, pietruszka, seler
  • cebula
  • pomidory suszone
  • ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu
  • sól, pieprz, majeranek
  • sos sojowy
  • przecier pomidorowy

Przygotowanie:

  1. Słodką kapustę szatkujemy.
  2. Kapustę kwaszoną płuczemy w wodzie.
  3. Kości dokładnie myjemy w ciepłej wodzie.
  4. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy kości. Dodajemy marchew, pietruszkę i seler.
  5. Solimy i Gotujemy,  aż mięsko będzie odchodzić od kości. Następnie je obieramy.
  6. Wywaru nie wylewamy.
  7. W tej wodzie gotujemy  wypłukaną trochę kapustę kiszoną, dodajemy poszatkowaną słodka kapustę, którą należy sparzyć gorącą wodą. Gotujemy
  8. Następnie do kapusty dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu                (jak zwykle na oko).
  9. Międzyczasie usmażyć mięso z solą, pieprzem i majerankiem.
    1. Ja podsmażam, potem dodaję cebulę i pomidory i dalej smażę.
    2. Jak się podrumieni to dodać troszeczkę sosu sojowego ciemnego . Po chwili podlać czerwonym winem ale  nie koniecznie. Wg gustu.
    3. Przykryć, i to się będzie prużyć. Potem jeszcze raz podlewać.
    4.  Gdy mięso się trochę wysmaży powinno już być brązowe.
    5. Podlewać wodą, ale w małych ilościach aby ten sos był ciemny.
    6. Gdy mięso już jest miękkie to pokroić i wrzucić do kapusty razem z tym sosem.
    7. Gotować jeszcze chwilę.

Dzień drugi:

  1. Grzyby należy przez 15 minut moczyć w gorącej wodzie. Wypłukać, pokroić i wrzucić do bigosu.
  2. Następnie dodać powidła wg smaku. Spróbować czy nie trzeba dosolić i dopieprzyć.
  3. Gotować

Dzień trzeci:

Dodać przecier pomidorowy i jeszcze pogotować. Ciepły bigos włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić nakrętka na dół, lub włożyć do garnka i od momentu zagotowania 15 min.

P1010597.JPG

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *