Domowy chlebek

Od zawsze marzył mi się swojski domowy chleb, aż końcu zmobilizowałam się i znalazłam przepis, którym się dzisiaj z Wami podzielę. Robienie własnego chleba1. obejmuje 3 etapy:

  1.  zakwas
  2. wyrabianie ciasta
  3. Najlepszy- pieczenie.

Zaczynamy od robienia zakwasu- w całym tym tworzeniu zrobienie zakwasu zajmuje najwięcej czasu ok. 5 dni

P1010950.JPG

Dzień 1- wieczorem

  • do wyparzonego słoika wsypujemy 60 g mąki (wybieramy mąkę taką, na jaki chlebek mamy ochotę, jeśli orkiszowy to mąkę orkiszową, jeśli żytnią to mąkę żytnią ) i wlewamy 60 ml wody – ja dodaję letnią 🙂
  • zawartość wymieszaj drewnianą lub plastikową łyżką
  • nakrywamy słoik czystą ściereczką, ale niezbyt szczelnie, tak by pozostawić dostęp do powietrza/ można użyć też gazy
  • ustawiamy słoik w ciepłym miejscu

Dzień 2- wieczorem dokarmianie

  • wymieszaj zawartość słoika
  • dokarmiamy zakwas: do słoika z zakwasem wsypujemy 60g wybranej mąki (jeśli była to żytnia to żytnia, jeśli orkiszowa to mąkę orkiszową 🙂 i wlewamy 60 ml wody/ letniej wody
  • mieszamy
  • nakrywamy słoiczek gazą lub ściereczką
  • odstawiamy słoik w ciepłym miejscu

Dzień 3- rano: zaglądamy do słoika i jeśli zawartość słoika zbliża się do brzegów mieszamy ją łyżką

wieczorem dokarmianie

  • wymieszaj zawartość słoika
  • dokarmiamy zakwas: do słoika z zakwasem wsypujemy 60g wybranej mąki (jeśli była to żytnia to żytnia, jeśli orkiszowa to mąkę orkiszową 🙂 i wlewamy 60 ml wody/ letniej wody
  • mieszamy
  • nakrywamy słoiczek gazą lub ściereczką
  • odstawiamy słoik w ciepłym miejscu

Dzień 4- rano: zaglądamy do słoika i jeśli zawartość słoika zbliża się do brzegów mieszamy ją łyżką

 – wieczorem dokarmianie

  • wymieszaj zawartość słoika
  • dokarmiamy zakwas: do słoika z zakwasem wsypujemy 60g wybranej mąki (jeśli była to żytnia to żytnia, jeśli orkiszowa to mąkę orkiszową 🙂 i wlewamy 60 ml wody/ letniej wody
  • mieszamy
  • nakrywamy słoiczek gazą lub ściereczką
  • odstawiamy słoik w ciepłym miejscu

5 dzień- koło południa-  nasz zakwas jest już gotowy!

  • na takim zakwasie możemy już upiec swój pierwszy chleb
  • możesz też wstrzymać się nieco i poczekać aż zakwas dojdzie-  słoik wkładamy do lodówki, lekko przykrywając np. ręcznikiem papierowym lub gazą na ok. 1- dni

a jak zrobić chlebek?  Wpis już jutro! 🙂

DSC_0723

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *