Domowy chlebek- cz.2

Był post o zakwasie. Dzisiaj post jak go wykorzystać-

czyli jak zrobić domowy chleb na zakwasie!

Pyszny, domowy chlebek,  a co najważniejsze piecze się go w piekarniku!

  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i zakwas. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być po tym czasie plastyczne
  2. Formę keksówkę (u mnie 12×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do środka ciasto
  3.  Wierzch wyrównujemy i przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.

 

P1010966

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.

Wierzch chleba skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy 20 minut w temp 220 stopni,

następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.

P1010648

Można też wierzch posypać ziarnami słonecznika lub innymi ulubionymi nasionami.

Smacznego!

DSC_0638.JPG

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *