Grochówka

Zimaaa… a z nią chłodne zimowe dni, a co rozgrzewa najlepiej w takie dni?

Pyszna sycąca zupa! Przedstawiam wam przepis na Grochówkę

Składniki:

  • połówki grochu
  • kości wędzone
  • żeberka
  • boczek wędzony
  • smacznej kiełbasy chudej
  • marchewka
  • pietruszka
  •  cebula
  • ziemniaki
  • sól i pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki majeranku,
  • Ziele angielskie,  liść laurowy

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać wodę i dodać ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z wodą, następnie dodać obraną marchewkę, oraz pietruszkę. Tak przygotowany garnek nastawiamy na gaz i czekamy aż wywar się zagotuje, gdy już się zagotuje wyciągnąć mięso i obierać je. Następnie obrane mięso z kości wrzucam do garnka wraz z podsmażoną cebulką, boczkiem i kiełbasą.
  3. Groch przepłukać na sitku i odsączy. Dodać do zupy i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40-50 minut.
  4. Ziemniaki obierać, umyć i pokroić w równą kostkę. Dorzucić do zupy i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie ( około 15 minut).
  5. Warzywa z zupy  wyjąć pod sam koniec gotowania i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do zupy.
  6. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać suszony majeranek.DSC_0105

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *