Pizzerinki

Pizzerinki czyli małe pizze, które smakują na ciepło jak i na zimno. Nadają się jako przekąska na imprezę jak i na drugie śniadanie. 🙂

cof

A poniżej przepis:

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanka ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju

przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka soli

 

Dodatki:
ulubiona szynka lub inna wędlina
ser np. mozzarella
cebula
pieczarki
ketchup łagodny/ pikatny
pomidor, oliwki

Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozgniatamy na blacie na kształt koła. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pizzerinki smarujemy ulubionym ketchupem, następnie układamy szynkę, oliwki, cebulę, pieczarki (wcześniej podsmażamy na masełku), a na końcu posypujemy serem.  Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. nfd

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *