Ciasto na maślance

A w środowe popołudnie polecam ciasto na maślance. Idealne do popołudniowej kawy! 🙂

 

cof

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy/ olejek waniliowy
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Następnie cały czas ubijając dodawać żółtka. Strużka wlewać olej i ubijać. Następnie na zmianę dodawać maślankę  i przesianą mąkę, wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką.

Kruszonka:

  • masło
  • mąka pszenna
  • cukier
  • cukier waniliowy

wszystko razem wyrabiamy miedzy palcami, by powstała kruszonka.

Piec ok. 1 godziny w temp 170-180 stop. Wyjąć i wystudzić.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *