Jogurtowiec [mała forma do keksa]

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne, szybkie ciasto 🙂

250 g mąki tortowej
100 ml oleju
0.5 szklanka cukru
1 jajko, duże
125g jogurtu naturalnego
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z połowy cytryny

DODATKOWO:
ok. 250 g ulubionych owoców
cukier puder

Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaję jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszam trzepaczka (u mnie neo trzepaczka pionowa z tupperwaru ) / można mikserem na średnich obrotach do momentu połączenia. Formę wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto, wyrównuje wierzch. Ulubione owoce ukladam na ciasto. Piec w temp. 180 C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószam cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *