Ciasto czekoladowe z żurawiną

Dzisiaj podsyłam Wam zmodyfikowany przepis JOGURTOWCA :). Mojemu mężowi bardziej zasmakowała ta wersja 😀

sketch-1525980698647.png

szklanka mąki z orzeszków arachidowych+ 1 łyżka mąki pszennej lub pełnoziarnistej
szklanka oleju kokosowego (po roztopieniu wyjdzie mniej )
0.5 szklanka cukru brązowego lub innego

2 łyżki kakao
1 jajko, duże
125g jogurtu naturalnego
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z połowy cytryny

Garść żurawiny

Mąki, proszek do pieczenia. kakao oraz żurawinę mieszam razem. Następnie dodaję jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszam trzepaczka (u mnie neo trzepaczka pionowa z tupperwaru ) / można mikserem na średnich obrotach do momentu połączenia. Formę wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto, wyrównuje wierzch. Piec w temp. 180 C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka.

IMG_20180616_105824.jpg

Niby nic, ale pyszne! Przynajmniej naszym skromnym zdaniem! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *