Czekoladowe ciasto z fasoli

Fasola? Mnie osobiście kojarzy się z fasolką po bretońsku, ale okazuje się, że ma też zastosowanie jako deser, który wbrew pozorom jest pyszny! A co to takiego? To czekoladowe ciasto z fasoli z ulubionym dodatkami,ktore w smaku przypomina piernika 😀

nfd

A wykonanie tego ciasta „brownie-piernika” jest banalnie szybkie

  • Puszka fasoli [ obojętnie czy biała czy czerwona ]
  • Duży banan [ewentualnie 2 mniejsze ]
  • 2 jajka
  • cukier [ ja dodaje 3 łyżki zwykłego cukru i 1 łyżkę brązowego ]
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • dodatkowo dodaje migdałowy aromat do ciast [ śmiało możecie użyć swojego ulubione ] oraz rodzynki, żurawina i zmielone orzechy

Fasolą odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wsypuje fasolą do miski i razem z jajkami i bananem blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy kakao, proszek do pieczenia, cukier i mieszamy, bakalie dodajemy na sam koniec i znowu razem mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 min.

nfd

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *