Dacquoise[ dakłas ] czyli tort bezowy z kremem kajmakowym.

Kochane kobietki! Dzisiaj nasze święto, tak więc życzę wam samych radosnych, szczęśliwych chwil, dużo uśmiechu, mało trosk, spełnienia marzeń!

A na osłodę polecam dzisiaj dakłasa! 🙂

Potrzebujemy:

  • ciemne mocne kakao –do przyprószenia tortu

Beza:

  • 6 białek (jajka muszą mieć  temperaturę pokojową, piana lepiej się ubije)
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Krem kajmakowy

  • 250 g serka mascarpone (z lodówki, mocno schłodzony)
  • puszka kajmaku (masa krówkowa )

Moje przygotowanie do wykonania bezy zaczynam od  dwóch  kawałków papieru do pieczenia i na każdym z nich rysuję koło wielkości spodu tortu, który chcę przygotować. Gdy mam już przygotowane koła, mogę zabrać się za robienie Bez: do misy miksera rozbijam jajka tzn. samo białko (żółtka można wykorzystać do innych celów np. kruche ciasto… ),  białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję 1/3 cukru, ubijam,dodaję kolejna  1/3 część cukru, ubijam i na koniec reszta cukru i ubijam.  Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną  i sok z cytryny i miksuję raz jeszcze, dokładnie rozprowadzając je w sztywnej pianie. Tak przygotowaną pianę dzielę na dwie części i formuję z niech spody bezowe. Papiery do pieczenia układam na dwóch blachach i na każdym rozsmarowuję połowę piany tzn wypełniam nią narysowane koła.

Obie blachy wstawiam do piekarnik rozgrzanego do 180 st. C  i piekę jednocześnie: na wyższym i niższym poziomie. Gdy obie blachy znajdą się w piekarniku, zmniejszam temperaturę do 130 st. C i piekę przez 90 minut ( termoobieg, a 30 minut przed końcem przekładam górną blachę na dół, a dolną do góry )
Po upłynięciu czasu wyjmuję je z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia –wraz z papierem, na którym się piekły układam na metalowej raszce i wtedy stygną szybciej.

Masa kajmakowa:

Do miski dodaję schłodzony serek mascarpone i wolno miksuję, następnie dodaje po łyżce kajmaku i wszystko razem miksuje do połączenia się składników.

Spody bezowe przekładam kremem, a wierzch posypuje ciemnym kakao. Ciasto najlepiej jest schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

nfd

One Reply to “Dacquoise[ dakłas ] czyli tort bezowy z kremem kajmakowym.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *