Ciasto czekoladowe

3..2…1.. Majówka czas start,

a żeby ja osłodzić polecam pyszne

ciasto czekoladowe.

Składniki:

80 g masła
100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) lub po 50 g gorzkiej i mlecznej
1/2 szklanki mleka
2 jajka
150 g (3/4 szklanki) cukru
150 g (1 szklanka) mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opcjonalnie ulubione owoce

Przygotowanie

                                 Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowa.                                             Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.

Do rondelka wrzuca pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę,       podgrzewam na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią                         i otrzymam gładką masę czekoladową. Następnie odstawiam z ognia i dodaje mleko – mieszam do uzyskania gładkiej masy.

W misce ubijam jajka z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miski dodaje mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszam. Dodaje ubite jajka oraz masę czekoladową, miksuje na minimalnych obrotach miksera do momentu połączenia się składników         w jednolite ciasto.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, ciasto wylewam do formy,  i wstawiam do piekarnika na ok. 45 minuty do suchego patyczka.

Jeżeli decydujemy się na owoce, to warto je oprószyć mąka, ja o tym zapomniałam i moje owoce poszły na dno ciasta, i mimo, ze wyszedł drobny zakalec (tak zdarza mi się :)) to ciasto szybko zniknęło, a co najważniejsze mój mąż był tym ciastem zachwycony! 😘

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *